Annandag jul 2021

En tradition som växt fram genom åren är att vi firar julen med makens släkt hemma hos svärföräldrarna på annandagen. Det är en tradition som vi har haft i flera år nu. Man vill ju hinna träffa så många under juldagarna och på annandagen samlas vi hemma hos svärföräldrarna. Det är så bra att det är på annandagen. Dels så är inte julen slut när julafton är slut utan vi har ett stort firande kvar, dels vet alla om att det är annandagen som gäller så ingen bokar in någon annat utan alla kommer dit.

Min svärmor brukar laga kalkon och efter all julmaten är det ett perfekt val. Vi brukar starta med glögg och det är hos dem jag eventuellt smakar årets glögg från Blossa. En liten smutt räcker för min del då jag inte gillar starkvinsglögg men ibland är jag trots alla lite nyfiken. Men inte så att jag skulle köpa hem en flaska. När barnen var mindre brukade vi ha julklappsutdelning innan maten men numera brukar det vara efter. Jag har bara ett enda foto från dagen, detta på julgranen, eftersom jag la undan mobilen och jag känner mig inte helt bekväm med att visa upp andras hem. Mina svärföräldrar brukar inte julpynta så mycket mer än julgranen och juldukar på matborden.

Det tog ett tag att landa in i denna traditionen och jag tänker att jag nu ska berätta lite om bakgrunden. De första 13 åren jag och min man hade sällskap alternerade vi med att fira julafton vartannat år hos våra föräldrar. Sedan hann vi fira julafton två år hemma hos oss innan min mamma fick cancer. Hennes sista jul firade vi hemma hos mina föräldrar och därefter har vi firat en julafton hemma hos mina svärföräldrar och resten hemma. Vi ville inte att min pappa skulle sitta själv på julafton och min svärmor ville vara hemma på julafton och likaså ville min svägerskas familj vara hemma hos sig på julafton.

Anledningen till att jag väljer att berätta detta nu är att vi är inne i lite förändringar igen nu när tre av våra barn är vuxna. Så länge de vill komma hem på julafton så fortsätter vi att fira julafton här hemma. Men när någon av dem vill vara julvärdar så är det dags att skapa nya traditioner. Även de får ju två släkter att ta hänsyn till och det är ju inte självklart att de får plats att bjuda alla syskon och mor- och farföräldrar och kusiner med föräldrar. Då är det kanske vi som kommer att få samla hela släkten en annan dag än på julafton. Men det tar vi då. Men att öppna upp för nya traditioner ingår i åldrandet. Från barndomens jular, till tonåren, flytta hemifrån, sambo, egna barn och sedan barn som flyttar hemifrån och barnbarn.

Men ännu så länge så är det hos oss vi samlas på julafton ❤

Annons

4 tankar om “Annandag jul 2021

  1. Själv tycker jag att det är lite sorgligt att tänka på hur julfirandet har förändrats i familjen genom åren eftersom de flesta förändringar har skett pga att äldre släktingar har blivit för gamla och/eller gått bort💔. Just nu är jag ändå nöjd med hur vi har det på julen men vet ju att det snart blir nya förändringar💔.

    Gillad av 1 person

  2. Visst är det lite vemodigt när jultraditionerna behöver förändras. Du får ser till att njuta så länge den nuvarande traditionen varar helt enkelt! När jag var liten hade vi det lite som du har nu, alltså att vi var julvärdar för hela släkten på julafton och sedan på annandagen firade vi jul igen hemma hos min farmor (med hela släkten igen). I år blir det redan lite annorlunda för vår del då en av mina bröder inte kan komma alls på grund av jobb. Men sånt är livet.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s