Saffransphiladelphiabullar i långpanna

Ljuvlig gott, receptet har jag komponerat ihop själv genom att utgå från ett recept på vanliga philadelphiabullar.

Deg
5 dl mjölk
150 gr rumsvarmt smör
1 pkt jäst
1 dl strösocker
½ tsk salt
2 påsar saffran
1 liten burk creme fraiche (2 dl)
13-17 dl vetemjöl (jag tog 16)

Fyllning
150 gr rumsvarmt smör
200 gram philadelphiaost
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker

Smula jästen i en degbunke.
Värm mjölken så den blir fingervarm och häll över jästen, rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt saffran, rumsvarmt smör, socker, salt och hälften av mjölet. Arbeta degen smidig, gärna i maskin. Tillsätt mer mjöl 1 dl i taget tills degen känns lagom fast.

Häll upp på bakplåtspapper i en långpanna. Låt jäsa under bakduk 40 minuter. Gör under tiden fyllningen genom att röra ihop alla dess ingredienser i en bunke.

Gör sedan små hål i degen med mjölad tumme eller toppen på en citruspress. Fyll varje hål med fyllningen. Pensla hela ytan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, alternativ pudra med florsocker innan du serverar bullarna.

Grädda i 200 grader ca 15-25 minuter beroende på storleken på långpannan. Känn med provsticka mellan groparna med fyllning, provstickan ska vara torr. Man kan även se på färgen som ska vara gyllene.

Låt svalna på galler under bakduk. Skär i fyrkanter mellan hålen.

Jag har fått frågan hur stor långpannan ska vara, de finns ju i så många storlekar och jag tänker att de som finns till normala ugnar är lagom. Jag har även gjort i Ikeas långpanna/ugnsform som är mindre och med höga kanter. Den är ca 30*38, en annan jag gjort i är 40*32. Jag rekommenderar dock en stor form, annars blir bullarna väldigt höga och det är även svårare att fördela fyllningen på den mindre ytan uppepå.

En tanke på “Saffransphiladelphiabullar i långpanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s