När jag bjuder på fika så brukar jag försöka få in varierade smaker på kakbordet, till julen så är smakerna ganska givna. Saffran, pepparkaka, choklad, nötter, mandel, apelsin. Jag brukar testa något nytt recept varje år men det är ändå något speciellt med de gamla traditionella receptet som plockas fram en gång om året. Men idag tänkte jag bjuda er på ett helt nytt recept med lakrits i, nämligen:
Nöt- och lakritsgrottor
Ca 30 st
Mördeg:
200 gr smör
Knappt 1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
Fyllning:
150 gr smör
1½ dl strösocker
3 msk sirap
3 msk vispgrädde
1-1½ tsk lakritspulver
1 hg salta jordnötter
2 hg sötmandel och valnötter (eller andra nötter du gillar)
Lakritsgranulat
Flingsalt
Blanda snabbt ihop samtliga ingredienser till mördegen.
Tumma ut degen i folieformar
Grädda ca 10-12 minuter i 180-200 grader beroende på vilken storlek du har på folieformarna
Koka ihop smör, strösocker, sirap, vispgrädde och lakritspulver i ca 3 minuter
Blanda ner de grovhackade nötterna och mandlarna i kolasmeten.
Fördela fyllningen i formarna och strö lite lakritsgranulat över kakorna + några flingor flingsalt på varje kaka, Har du inte lakritsgranulat ta lite mer lakritspulver i kolasmeten.
Grädda ytterligare ca 5 minuter, tills kolasmeten bubblar i formarna.
Låter så gott! Kanske snor det receptet och gör till mitt adventsmingel!
GillaGillad av 1 person
Hej hopp så kul att hitta hit nu. Passar ju alldeles utmärkt. Nu ska jag läsa ikapp. Kraaaam Pia
GillaGillad av 1 person
Spännande kombination av smaker!
GillaGillad av 1 person