Nöt- och lakritsgrottor

När jag bjuder på fika så brukar jag försöka få in varierade smaker på kakbordet, till julen så är smakerna ganska givna. Saffran, pepparkaka, choklad, nötter, mandel, apelsin. Jag brukar testa något nytt recept varje år men det är ändå något speciellt med de gamla traditionella receptet som plockas fram en gång om året. Men idag tänkte jag bjuda er på ett helt nytt recept med lakrits i, nämligen:

Nöt- och lakritsgrottor
Ca 30 st

Mördeg:
200 gr smör
Knappt 1 dl strösocker
5 dl vetemjöl

Fyllning:
150 gr smör
1½ dl strösocker
3 msk sirap
3 msk vispgrädde
1-1½ tsk lakritspulver
1 hg salta jordnötter
2 hg sötmandel och valnötter (eller andra nötter du gillar)

Lakritsgranulat
Flingsalt

Blanda snabbt ihop samtliga ingredienser till mördegen.

Tumma ut degen i  folieformar

Grädda ca 10-12 minuter i 180-200 grader beroende på vilken storlek du har på folieformarna

Koka ihop smör, strösocker, sirap, vispgrädde och lakritspulver i ca 3 minuter

Blanda ner de grovhackade nötterna och mandlarna i kolasmeten.

Fördela fyllningen i formarna och strö lite lakritsgranulat över kakorna + några flingor flingsalt på varje kaka, Har du inte lakritsgranulat ta lite mer lakritspulver i kolasmeten.

Grädda ytterligare ca 5 minuter, tills kolasmeten bubblar i formarna.

20

3 tankar om “Nöt- och lakritsgrottor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s