Ingredienser:
1 g Saffran (2 pkt)
2 msk vatten
1 msk + 2½ dl Strösocker
2½ dl Vetemjöl
2 msk Vaniljsocker
1 krm Salt
150 g Smör eller margarin
3 st Ägg
100 g Mandelmassa
kokosflingor
Mortla saffranet tillsammans med 1 msk strösocker. Blanda med 1 msk av vattnet (gärna hett men inte kokande) och låt stå i minst 30 minuter).
Smörj en form och strö rikligt med kokosflingor på kanter och i botten.
Sätt på ugnen på 200ºC
Smält matfettet och tillsätt därefter saffranet. Skölj ur morteln med resten av vattnet och häll ner detta också i matfettet.
Riv mandelmassan.
Tillsätt mandelmassa och övriga ingredienser och rör till en jämn smet direkt i kastrullen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan och hur stor form du har använt (en vanlig springform eller mindre pajform är lagom).
Servera med grädde och färska bär, jag hade björnbär.
Många saffranskladdkakor innehåller vit choklad men det tål inte mina yngsta döttrar, genom att använda ett mjölkfritt matfett blir kakan helt mjölkfri. Fast servera då mjölkfri glass eller sojavisp till istället för vanlig grädde.