Julskivor med nostalgi

Numera lyssnar jag bara på julmusik via Spotify och det är ju verkligen en stor tillgång att kunna göra sina egna spellistor med massor av blandat julmusik. Men visst var det mysigt på den tiden man plockade fram sina riktiga skivor ❤ Idag tänkte jag visa några av mina gamla favoriter. Familjens gamla LP skivor när jag var barn minns jag nog bäst Agneta och Lindas skiva och något med Bosse Larsson och dans runt julgranen. På den tiden innehöll nog alla julskivor ”Nu är det jul igen”. Jag tänker dock ägna inlägget åt några av mina CD skivor. Ni vet de där CD skivorna som får julhjärtat att smälta. Numera spelar jag skivorna på Spotify istället och alla finns med där. Låtar från skivorna finns med på mina spellistor men just de här skivorna lyssnar jag även på i sin helhet varje jul. Ingen jul utan dem.

carolas-jul

Carolas jul från 1991. För mig känns det som att detta var nog min första Jul CD som inte innehöll blandade artister. Jul i Betlehem är nog mer känd och jag gillar den också jättemycket men den här skivan är verkligen nostalgi för mig. Nästan alla mina  favoriter finns med på den och den är så stämningsfull. Jag har spelat den så många gånger och barnen förknippar den med pepparkaksbak ❤

peter

Peter Jöback, Jag kommer hem igen till jul, 2002. Denna har väl blivit en svensk klassiker till julen i många hem ❤ Peters röst är ju helt fantastisk och skivan innehåller en ljuvlig blandning av de klassiska julsångerna och då nyskrivna sånger.

magnus ny.jpg

Magnus Carlsson, En ny jul, 2001. Ytterligare en röst jag älskar och Magnus har gjort många julturnéer under åren.

magnus

Magnus Carlsson, Änglarnas Tid, 2009. Jag kunde inte välja bara en av Magnus julskivor för båda är lika bra.

sanna

Sanna Nielsen Min Önskejul, 2001. Precis som Carola och Magnus har Sanna gett ut fler julskivor men det är denna, hennes allra första som jag gillar bäst. Kanske av samma anledning som Carolas att den innehåller så många av mina julfavoriter. Båda två har valt dem till sina första julskivor.

groban

Josh Groban, Noel, 2007. En utländsk skiva har jag också med bland mina absoluta favoriter. Denna skiva kom ut sista julen som min mamma levde så det är alltid med lite vemod jag lyssnar på den, många starka minnen är förknippade med den.

De där 6 skivorna är mina absoluta favoriter men jag vill visa ytterligare två julskivor som jag lyssnar på i sin helhet varje år.

ainbusk

Ainbusk, I Midvintertid – En jul på Gotland, 2001. Denna julskiva skilde sig verkligen från mängden då den kom ut. Många har kanske glömt bort den men inte jag 🙂

emd

EMD, Välkommen hem, 2010. Denna skivan hamnade i vår bil när den var ny och spelades sedan flitigt där hela den säsongen och därefter har jag förknippat den med bilresor i juletid har den har fortsatt fått hänga med i bilen. Nu när vi inte har CD i bilen har jag faktiskt ladda ner skivan på telefonen så jag kan koppla den till bilen.

Det är lite märkligt hur vissa skivor fastnar så hårt och får en speciell betydelse, väcker så starka julkänslor och hör till julen år efter år. De blir en tradition som så mycket annat med vår älskade högtid JULEN.

Har du också någon julskiva som med åren kommit att betyda lite mer för dig än andra skivor?

9 tankar om “Julskivor med nostalgi

 1. Intressant inlägg! Måste fundera på om jag har några speciella musikminnen…får återkomma med ett inlägg på julbloggen:=)
  Förstår att Josh Grobans skiva är speciell på många sätt ❤ ❤

  Gillad av 1 person

 2. Jaaa! Absolute christmas 94, den har både mamma och pappa spelat under jularna när vi va små och det ger så många minnen av att bara se omslaget på skivomslaget ♡ och hos mormor och morfar, brukar morfar spela, framförallt Agneta & Linda på LP skiva.
  Jag må vara 25 år, men älskar de äldre/klassiska jullåtarna 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Spellistor i alla ära, men det är något visst med klassiska ”riktiga” julskivor. Har också en del favoriter. Carolas version av Nu tändas tusen juleljus är så fin och stämningsfull! Det finns åtminstone två äldre versioner av den inspelad, en där hon sjunger som vanligt (som jag föredrar) och en där hon pratsjunger en av verserna (den gillar jag inte).

  Gillad av 1 person

 4. Det är fantastiskt med Spotify där man kan skapa sin spellista med alla favoriter men jag håller med om att det är något speciellt att spela en julskiva i sin helhet där man vet i vilken ordning låtarna kommer, Mycket nostalgi kan det bli. Min favorit är Carolas ”Jul i Betlehem” som var en av de första julskivorna jag själv köpte. Mamma hade många julskivor som också väcker fina minnen, som t ex en med Elvis och Boney M 🙂
  Jag blev lite inspirerad av ditt inlägg eftersom jag älskar julmusik så mycket och jag kommer nog att härma dig lite där och göra ett liknande inlägg.

  Gillad av 1 person

 5. Har många av de skivor du nämner och håller helt klart med att de tillhör dom bästa! Kan tillägga att Elvis julskivor hör till mina favoriter också, de brukar få ligga i bilen och jag förknippar dom med när vi är ute och kör bil efter skogsbilvägen och letar julgranar 🙂 Sen Michael Bublés julskiva är, ganska oväntat eftersom de inte riktigt är min stil till vardags, obligatorisk när det slår över till december 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s