Saffransbak med recept

Igår kväll bakade jag två saffranskakor i långpanna, jag använde samma recept på kakan men två olika glasyrer.

Saffranskaka
räcker till en liten långpanna, vill du göra kakor med båda glasyrerna gör två omgångar

150 gram smör eller mjölkfritt margarin
1 ½ dl mjölk / havredryck
1 kuvert saffran á 0,5 g
2 ägg
3 dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Smält matfettet och blanda ner den mjölken. Rör ut saffranet i mjölkspadet och ställ sedan att svalna.
Vispa samman ägg och socker.
Blanda vetemjöl och bakpulver för sig och rör ner tillsammans med smörblandningen till en jämn smet.
Häll i en form (jag använder en rulltårtsform som är mindre än en vanlig långpanna) klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter. Låt kakan svalna och rör under tiden ihop glasyren.
 Glasyr 1
75 gram smör
1 msk  grädde eller havredryck
1 kuvert saffran á 0,5 g
3 ½ dl florsocker
garnering kokos
Smält smöret och blanda ner grädden och saffranet när det blivit ljummet. Låt svalna och rör sedan ihop med florsockret till en jämn glasyr.  Bred över kakan och strö över kokos. Skär i rutor
Glasyr 2
200 gr philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
50 gr rumsvarmt smör
Vispa ihop alla ingredienser till glasyren och bred på den kalla kakan.
Skär i rutor.
24b
24c
Som ni ser har jag skurit kakan i olika stora bitar beroende på när bitarna ska serveras. För att undvika en massa rester efter julen brukar jag lägga undan en burk kakor av varje sort till julafton med bara så många kakor som går åt. Just dessa har jag skurit i mindre bitar för man brukar vara så mätt på julafton. Resten av kakorna tänker jag att vi kan fika på vid andra tillfällen och när det finns undanlagt till julafton eller annat tillfälle då man har mycket gäster behöver man inte oroa sig för att kakorna ska ta slut innan eller en massa rester efter julen. Julaftonskakorna lägger jag i en egen låda i frysen så är det lätt att ta fram på julaftonsmorgon.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s