Julafton

Så var julafton slut för i år, denna magiska dag som vi har längtat efter och förberett inför så länge. Men julen är ju inte slut, dels finns det fler juldagar kvar men julen är ju så mycket mer. Den är en känsla av gemenskap, värme, omtanke och tacksamhet inlindad i juleljus och juldofter och gott att äta. Jag hade en julafton helt utan sociala medier igår, det var inte planerat, jag brukar ju lägga upp något inlägg på kvällen när jag sitter själv i vardagsrummet och vakar ut julafton. Vem vill sova innan denna underbara dag är helt slut. Men igår fick ja sällskap här i julgranens sken, när gästerna åkt hem satt jag länge och pratade med mina äldsta tonåringar, sedan åkte sonen till kyrkan men äldsta dottern och jag pratade ytterligare ett par timmar. Om årets julafton, om tonåringarnas barndomsjular, om mina barndomsjular. Jag hade en väldigt nära relation med min mamma även när jag var vuxen och jag är så glad att jag har samma varma relation till mina egna halvvuxna barn.

Jag inte bara firade en julafton utan sociala medier jag fotograferade inte heller specifikt till bloggen istället får ni i år se lite familjefoton, de brukar jag ju inte visa i bloggen annars. Dock har jag blurrat gästernas ansikten då jag inte vet om de vill synas i bloggen.
unspecifiedehexnzb1
Julaftonsfrukost med varm choklad och saffransscones.
unspecified5kj3koqp
Vid 13-tiden kom gästerna och då åt vi julbord.
unspecifiedkf3f6l4g
Kall mat
unspecifiedcjzdpm6r
och varm mat
unspecified94st3u7d
En av årets nyheter, en ny variant på vegetarisk julskinka nämligen griljerad blomkål. Först kokte jag blomkålen en stund, sedan gratinerade jag den i ugnen med senapsgriljering. Den var mycket godare än förra årets skinka utan rumpa från Astrid och aporna. Man kan ju även griljera en kokt kålrot men det har jag aldrig testat.

Klockan 15 tittade vi på Kalle Anka men då fotograferade jag inte. Men som vanligt var det en lugn stund för lite vila och nostalgiska minnen.  Efter Kalle Anka var det julklappsutdelning och i år kom det en liten tomtenissa istället för Jultomten. Det är första gången som vi inte har planerat jultomte till barnen och kanske kände yngsta dottern det på sig för under Kalle Anka viskade hon till mig och frågade om hon fick dela ut julklapparna och denna lösningen blev bra nu när barnen är större/stora. Hon tog på sig skägg och jacka och när vi andra kom ner från Kalle Anka på övervåningen stod hon på uteplatsen och vinkade in genom fönsterna men hon var så snabb så jag hann inte fotografera. Julklapparna där inne lockade nog för mycket 😉
unspecifiedf8r8xf86
unspecifiediv71cni4
Jag har nog varit snäll i år för så här många julklappar har jag aldrig fått sedan mamma dog ❤  Det märks att barnen är stora,  i år fick jag inga garnänglar eller barnteckningar utan alla fyra hade köpt julklappar. Mina fina barn, alla deras julklappar har varit lika uppskattade under åren och var sak har sin tid. Från min bror m sambo fick jag en lyxig elvisp som direkt kom till användning till ris a´la maltan.
unspecifieda5qynajf
unspecified4xutxfbb
unspecified6pwmidhc
unspecifiedka8032o1
unspecifiedn2u6kw2a
unspecifieds7s47thc
unspecifiedvrn0u3rn
unspecifiedkdz2w62w
unspecifiedn2jzgmtp
Jag med min julklappshög. Efter julklappsöppningen gick vi en liten julrunda i kvarteret och tittade på all fin julbelysning. Vi mötte självaste jultomten i hög fart på en cykel 🙂 han sa hohoho och önskade oss en god jul vilket väckte glada diskussioner på promenaden om huruvida han letade efter sina renar eller om den magiska släden helt enkelt inte fungerar  utan snö. När vi kom hem åt vi julgröten och lite senare på kvällen blev det julfika.
unspecifiediulbob4n
unspecified4sflfxhf

Nu är det Juldagen och vi är bara hemma idag, vilar, äter julmat och leker med julklappar dvs spelar brädspel, läser böcker mm . Imorgon fortsätter julfirandet med de släktingar som vi inte firade med igår. Yngsta tjejerna fick julklappssäcken som jag skrev om tidigare och de blev jätteglada ”åh vad gulligt, tack  snälla mamma det är nog bara du som skulle komma på en sådan bra sak!”

Jag önskar er alla därute i julstugorna en riktigt God fortsättning på julen, den är inte över ännu så fortsätt njuta! Och ifall julen inte blev riktigt som du önskat dig, det är inte hur du har det utan hur du tar det. Försöka göra det bästa av situationen och ändra på det som inte fungerade till nästa jul. Till alla barn som lever i dysfunktionella familjer så hoppas jag att det finns någon i deras närhet som uppmärksammar dem och ger dem något fint julminne. Julen är ju tyvärr inte den glada högtid den borde vara hemma hos alla.

Fick du inte vad du önskade dig i julklapp? Tänk på att givaren ändå försökt göra sitt bästa för att hitta en julklapp till dig, visa tacksamhet och glädje för omtanken. Förstör inte julaftonen för övriga genom att tjura eller visa missnöje. Det finns de som inte har någon att fira julen med och de som aldrig får några julklappar. Det finns de som inte kan äta sig mätta och det finns de som firar sista julen med en nära anhörig, kanske t.o.m. på sjukhuset. Det finns de som firar sin första jul utan någon älskad familjemedlem. Har du varit inbjuden att fira julen i gemenskap men är sur över fel julklappar, vilket är då viktigast för dig?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s