Mandelmusslor

mm2
Nu har jag både bakat och ätit mandelmusslor. En riktig julkaka med släkttradition, så gott!

2 dl (125gr) sötmandel
200 gr smör eller margarin
1½ dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
(om man vill: ½ tsk bittermandelessens, tillsätt ½ dl mjöl ifall degen känns för lös)

eller

4½ dl vetemjöl
½ dl socker
200 gr margarin eller smör
1 ägg
200 gr mandelmassa
(om man vill: ½ tsk bittermandelessens, tillsätt ½ dl mjöl ifall degen känns för lös)

Skålla, skala och mal mandeln. Rör matfett och socker smidigt. Tillsätt mandeln, ägget och det mesta av mjölet. Arbeta degen på bakbord med resten av mjölet. Låt den vila kallt i minst 1 timme. Smörj formarna. Forma degen till en smal rulle, skär i bitar och klä de smorda formarna. Ställ dem på plåt. Grädda mitt i ugnen 200 grader ca 8 minuter.

Mandelmusslorna som görs på mald mandel stjälps upp genast, de med mandelmassa ska svalna innan de stjälps upp.

Servera gärna med en klick grädde och hjortron- eller jordgubbssylt.
mm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s