Mina barndomsjular

Jag tycker själv att det är så mysigt att få läsa om andras jular, både minnen och årets jular. Jag har berättat om mina jular ganska många gånger under åren ( jag har ju haft julsidor på nätet sedan 1999) men eftersom denna bloggen är ny tänkte jag att denna berättelsen kan få följa med in i nya bloggen.

Mina barndomsjular var precis sådana som jag önskar att varje barn skulle få fira jul.
Mamma hade gjort den första pepparkaksdegen innan advent och redan då kom den härliga doften av jul till vårt hus. Mamma bakade och julpysslade mycket med mig och min bror. Jag älskade att göra julklappar till familjen. Min bror och jag fick vara med om att göra julkorv och stöpa julljus och naturligtvis baka pepparkakor, lussekatter och andra julkakor och julgodis.

Ännu ett trevligt julminne är adventskalendern med paket som hängdes upp på natten till den första december. Det var något magiskt med den och jag kände att nu är det snart jul och redan som barn tyckte jag att hela december var mysig inte bara julafton. När jag växte upp på 70-talet kände jag inga andra som hade just paketkalender, det var inte alls lika vanligt som nu.

Lussa brukade vi göra för våra föräldrar, ibland tillsammans med några kompisar. Vi brukade titta på Luciamorgon samtidigt som vi åt frukost. Efter frukosten brukade vi få en pepparkaka! Det fick vi aldrig annars på morgonen så just därför minns jag det så väl!

Julgranen brukade min pappa ordna och det var alltid spännande när han kom hem med en. Sedan var det mamma och vi barn som klädde den. Vad roligt det var när pappa kom ner med julkartongerna från vinden och man fick återse de gamla kära julsakerna och de hade en speciell doft. Jag älskade mammas gamla julgransprydnader, klockor, kulor och kottar. De glittriga kottarna var mina favoriter. Min bror och jag brukade krypa in bakom julgranen från varsitt håll, sedan hade vi som varsin liten julkoja där bakom. Ibland tog vi med oss leksaker och satt bakom granen och lekte, ibland la vi oss bara ner och tittade upp i granen. Vi hade öppningsbara julgranskulor och i dem brukade vi i smyg stoppa in knäck och små pepparkakor också kunde vi öppna dem när vi satt i våra små kojor.

På lillejulaftonskväll hängde vi varsin strumpa på våra dörrar och på morgonen så låg där några julklappar, frukt och lite godis. Julklappen var något vi kunde sysselsätta oss med under förmiddagen.

Jullovsmorgon på TV var ett av de få tillfällen som det visades tecknad film på TV och det var lika viktigt som julkalendern att titta på. Att vänta på julklapparna minns jag inte som en jobbig väntan utan jag tyckte redan som barn att väntan var en del av julglädjen.

Vi firade alltid julafton med min mormor och morfar och min farbror och vissa år även med min morbrors familj. Konstigt nog så minns jag nästan jularna hemma hos mormor och morfar bättre än jularna hemma kanske för att det var så underbart att komma hem till dem, speciellt i juletid. Kaminen värmde huset och när vi kom dit så brukade alltid min mamma och jag gå en runda genom hela huset för att titta på allt julpyntet. Bonaden i köket, domherrarna och tomtarna på sina vanlig platser. En bordsgran i vardagsrummet, takdekorationerna i gästrummet och julgranen i matrummet. Kaminen var på andra sidan väggen där min säng stod så det var alltid så varmt och gosigt i min gästsäng.

Efter förmiddagens förberedelser brukade vi äta julbord. Sedan fick de som ville titta på Kalle Anka och därefter brukade tomten komma. När jag var barn var det oftast min farbror som var tomte. Jag hade en kompis som var fyra år äldre och hon berättade tidigt för mig att jultomten är en utklädd människa. Jag har ett svagt minne från när hon berättade det men har tyvärr inget minne från att jag har trott att det är den riktige tomten som kommer. För visst finns tomten! (Även om han inte hinner komma till alla barnen själv…)

Efter julklappsutdelningen bjöd vi tomten på mini-pepparkakor och sedan när han gått var det dags att öppna alla underbara julklappar! Jag har alltid tagit god tid på mig med öppningen medan min bror snabbt öppnade sina paket. När vi lekt en stund med paketen var det dags för julgröten och vi satt alltid uppe länge på julafton och umgicks, lekte med julklappar, spelade julklappsspel mm. När jag gått och lagt mig hörde jag de vuxna fortsätta prata och allt kändes bara så underbart.

De övriga juldagarna fortsatte vi att leka med våra julklappar och spelade våra julklappsspel och läste våra julklappsböcker. Också lekte vi förstås i snön! För visst var det alltid snö i Skåne när jag var barn (fast ärligt talat så minns jag första julen som det inte var snö och det kändes nästan som en katastrof, jag var i 10-årsåldern). Å andra sidan så var det något år meterhöga snödrivor som gick upp till hustaken på mormor och morfars smala väg.

Just gemenskapen, stämningen och glädjen är väl det som har präglat mina barndomsjular. Både mamma och mormor älskade julen och glädjen smittade av sig. Mamma och mormor skapade mina drömjular som barn, men det är även de som lärt mig att det blir jul ändå, oavsett hur mycket man hinner göra av allt det man vill så blir det jul ändå och huvudsaken att man har varandra och inte stressar så att man fördärvar sig.
julen
Min mamma tyckte om att slå in fantasifulla julklappar, varje snögubbedel innehåller en julklapp och inuti hatten hon gjort ligger en fjärde.

Annons

3 tankar om “Mina barndomsjular

  1. Åh vad fint du skriver om julen; älskar att läsa om alla dina julminnen! Vad underbart att du kan bära med dig allt det inombords även nu när du firar jul; och din mamma tittar nog på någonstans ifrån och glädjer sig åt att hennes dotter för jultraditionerna vidare<3!
    Det märks att vi båda är födda på 70-talet; jag känner igen mycket av det du beskriver från den tidens jular. Min mamma brukade också göra kalendrar till oss; hon brukade knyta fast chokladbitar i papper på en tavla med upphängningsringar och de kalendrarna hängde alltid i köket:)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s