En perfekt dag

Nu har det blivit många julnyheter och julköp här i bloggen trots att jag lovade fler personliga inlägg. För mig, och nu pratar jag bara för mig själv, så kräver de personliga inläggen mer tid och eftertanke. Hafsar jag ihop det snabbt så blir det inte min innerliga kärlek till julen som jag förmedlar utan då blir det istället kvantitet istället för kvalité på inläggen dvs tvärtemot vad som är min målsättning. Någon som hänger med på vad jag menar?

I lördags spelade jag min jullista på Spotify på telefonen hela dagen. Den fick följa med mig när jag vek tvätt, stoppade i diskmaskinen osv. Äldsta dottern undrade vad som hände med höstlistan och om det inte var den jag skulle lyssna på nu i oktober… 😉 och som jag skrev i förförra inlägget så gör julmusik så mycket för stämningen. Vissa sånger mer än andra julkort1605
Detta julkortet gjorde jag i början av året, för mig är det ett bra sätt när julsuget sätter in att sjunka ner i scrapvrån och skapa julstämning även om solen lyser och träden är gröna (fast i år blev det nog mest kort gjorda i januari och februari).

Tänk om två månader är det lillejulafton och ungefär vid denna tiden kommer vi att starta vår uppesittarkväll, oj kom på nu att jag gör inlägget tidsinställt så när ni läser detta är det ju den 24:e och vid denna tiden har vi då besök av självaste  Jultomten om två månader!! Hur fantastiskt är inte det! Men det jag längtar till är ju förstås advent, jag kan inte skriva det för många gånger. Alla förberedelser, pynta, pyssla, längta och vänta är en stor del av julen. Skulle julen bara vara julafton skulle det inte alls vara samma sak. I år kommer jag bara att vara ledig en dag innan julafton, nej jag ska naturligtvis inte klaga, jag har ju haft en stor förmån de senaste två åren att ha så många dagar innan julen att förbereda och mysa på (och jag är ju ledig alla juldagarna). Jag har älskat varenda dag då jag vaknat på morgonen och vetat att jag kan ägna hela dagen åt julförberedelser. I år kräver det mer planering, hoppa över mer av det som är mindre viktigt och att göra det andra i god tid innan. En knäpp sak som jag brukar göra innan julafton är att tvätta massor för att vi ska ha allt upptvättat innan julen. På så vis slipper jag tänka på tvätt i mellandagarna men just detta moment är ju det första jag kommer att stryka från min ”att göra lista”. All tvätt ska ju även tas om hand när den har torkat… Till mitt försvar varför jag gör en sådan knäpp sak innan jul är att vi är en stor familj på sex personer så vi har ju alltid mycket tvätt och det är skönt att inte behöva tänka på det i mellandagarna utan då bara kunna njuta.

Men just nu känner jag mig väldigt tillfreds med julplaneringen, jag har påbörjat mitt julpyssel i form av julkort, tags och slagit in ett par julklappar. Julklappsinköpen är jag ovanligt sen med. Det var mycket lättare när barnen var små och man kunde handla en del på leksaksrean i slutet av sommaren och resten fixade men genom en tur till Ullared. Nu är barnen lite mer specifika med vad de önskar sig (10, 13, 17 och 19 år). Men något jag påminde mig själv om förra året var att faktiskt vänta in Black Friday rean, mycket av det jag köpt innan den dagen sänktes priserna på de två senaste åren. Men det börjar bli hög tid både för barnen och mig att skriva våra önskelistor, för maken och alla andra också förstås men det är nog barnen och jag som är mest som barn på julafton. Ok, kanske mest jag 🙂

Oj, kom på nu att jag i min planering förutsätter att vi firar julafton här hemma hos oss som vi har gjort sedan min mamma dog men naturligtvis så beror det ju på vilka planer vår närmaste släkt har men jag vet att både jag själv, min man och barnen helst är hemma på julafton och att vi åker iväg på julbesök hos andra någon annan dag. Detta är något som för mig är viktigt att förmedla till mina barn att julen inte bara är julafton. De man inte kan träffa på julafton kan man fira med en annan dag. Nu är ju vi en kärnfamilj och jag är uppvuxen i en kärnfamilj men det är ju ändå så att man kan inte träffa alla just på julafton då svägerskor och svågrar har sina familjer. Huvudsaken är att man hinner träffa alla man vill någon gång under december/nyår/trettonhelgen utan att stressa runt.

Annons

En tanke på “En perfekt dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s